Stel je voor: je bent getrouwd met een Italiaan. Hij is niet op zijn plek in Nederland en voor jou is Italië geen optie. Hij is kok en wil lekker koken voor gasten en jij droomt van een plek waar je vakantiegangers het “vakantie van de wereld” gevoel kunt laten ervaren. Portugal moet het worden. Maar hoe pak je dat aan? Wij begonnen als volgt:

Stap 1: Ga op avontuur
In september 2021 vertrokken wij in onze camper richting het noorden van Portugal. Het avontuur kon beginnen. Waar willen we ons gaan settelen? Wat is een fijne plek voor ons en onze toekomstige gasten? In ongeveer 7 weken reden we kriskras door het veelzijdige Portugal. Het land is eenvoudig te bereizen met een auto of camper. Elke regio had wel iets waar wij blij van werden. Een teken dat we ons thuis voelden. En dus was het tijd voor stap 2.

Stap 2: Kader je zoektocht
Je thuis voelen in een land is stap 1. Een huis met mogelijkheden voor een gastenverblijf zoeken is stap 2. En dus spraken we veel met elkaar over hoe onze droomplek onder de Portugese zon eruit moet komen te zien. Door alles wat we zagen en iedereen die we spraken werd onze zoektocht steeds specifieker. We zochten een plek met de volgende kenmerken:

 • Maximaal anderhalf uur van een vliegveld
  En dus in de buurt van Faro, Lissabon of Porto waarbij Porto alweer direct afviel omdat we niet zo noordelijk willen wonen.
 • Op het platteland
  De grote stad is niets voor ons maar in the middle of nowhere willen we ook niet wonen. Dus net buiten een stad of dorp zou ideaal zijn.
 • Een huis in de stijl van een Portugese boerderij
  Gelijkvloers met ruimte voor een vakantieverblijf en minimaal 1 hectare grond voor een moestuin, fruitbomen, olijfbomen en kippen.
 • Ruimte voor een zwembad
  In de zomer is het soms echt warm en dan is een zwembad toch wel fijn. Voor onszelf en voor onze gasten. Er hoeft nog geen zwembad te zijn maar we moeten wel de mogelijkheid hebben om een zwembad te plaatsen
 • Minimaal 1 appartement
  En als het kan meer mogelijkheden zoals een aantal camperplaatsen of ruimte voor een paar glampingtenten
 • Toeristische trekpleisters in de buurt
  Restaurants, bezienswaardigheden, wandel- en/of fietsroutes zijn dingen die er wel moeten zijn. Onze toekomstige gasten moeten zich, net als ons, kunnen vermaken.

Wensen kaderen en dus specifieker zoeken maakt de zoektocht wel gerichter maar niet altijd makkelijker. We kwamen er vrij snel achter dat we zochten naar de bekende “speld” in een hooiberg. En niet alleen wij. Onze wensen zijn populaire wensen onder de Portugezen en de buitenlanders. Dus na een paar maanden in de camper besloten we het anders aan te pakken.

Stap 3: Probeer het uit
Zoek een tijdelijk huis in de regio waar je naar jouw droomplek onder de zon zoekt. Langere tijd op één plek zijn geeft veel nieuwe inzichten is onze ervaring. Wij hebben 6 weken in Silves (Algarve) een huis gehuurd en daarna 3 maanden een huis gehuurd in Tomar (Centraal Portugal)bij geëmigreerde Nederlanders. De Algarve viel al vrij snel af voor ons. We voelden ons daar niet op onze plek. In Tomar voelden we ons direct thuis. En dus kwam de focus voor onze huizenjacht volledig op Tomar te liggen. Beide accommodaties die we huurden vonden we via Facebookgroepen en dat is dan direct ook het bruggetje naar stap 4

Stap 4: Kom in contact met de juiste mensen
Tijdens het reizen en potentiële plekken bezoeken leerden wij veel nieuwe mensen in Portugal kennen. Maar ook via Facebook en Instagram kwam ik in contact met veel gelijkgestemde mensen. Mensen die ook door Portugal reisden en mensen die hun droomplek al gevonden hadden. Makelaars, hypotheekadviseurs en mensen die gewoon graag met je mee willen denken. De Portugese mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Ze willen je graag helpen en dat geldt ook voor alle expats en geëmigreerde Europeanen die wij ontmoet hebben. Dus leg je contacten, bezoek andere bed & breakfasts, guesthouses en maak gebruik van alle hulp die je aangeboden wordt.

Stap 5: Onderzoek je (financiële) mogelijkheden
Net zoals in Nederland gelden er in Portugal ook veel regels waar je aan moet voldoen. Je kunt niet zomaar een bed and breakfast openen, je appartement gaan verhuren of een guesthouse starten. En een hypotheek aanvragen is ook heel anders dan in Nederland. Dus is het belangrijk om uit te zoeken wat er wel en niet kan. Stap een Portugese bank binnen, lever je financiële gegevens aan en laat uitrekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zoek voordat je iets koopt uit hoe het werkt als je iets wilt (ver)bouwen door informatie in te winnen bij de gemeente. Wij hebben ook online en offline contact gehad met een makelaar. Zij heeft ons precies uitgelegd hoe het werkt in Portugal als je een huis wilt kopen. En waar je op moet letten voordat je met een makelaar of verkoper in zee gaat. Belangrijkste tip: koop geen huis zonder een check van een Portugese advocaat.

Over ons
Ik ben Debby De Luca, getrouwd met Domenico en samen met onze twee honden Dries uit Spanje en Flip uit Portugal zijn we op zoek naar een huis met toeristische mogelijkheden in centraal Portugal. Wij noemen dit project niet voor niets een avontuur. Elke dag gebeurt er wel iets dat we vooraf niet zo hadden bedacht. En dus wordt er elke dag weer een beroep gedaan op onze flexibiliteit en creativiteit. Wil je ons volgen tijdens onze zoektocht neem dan een kijkje op onze Instagram account: @debby_en_domi.

 

 

 

 

 

Augustus 2022