Als je zelf een paar dagen weg gaat en je boekt een B&B, hoe zou jouw ideale kamer er dan uitzien? Aan welke eisen moet hij minimaal voldoen en wat zijn volgens jou verrassende extra’s? Een gastenkamer die aan ieders eisen voldoet bestaat niet, want iedereen heeft andere wensen.

Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in het televisieprogramma Bed & Breakfast van Omroep MAX. In dit programma gaan drie eigenaren van een Bed & Breakfast bij elkaar logeren en beoordelen elkaars overnachtingsmogelijkheden. Je ziet regelmatig totaal verschillende meningen over elkaars accommodaties. Waar de een het matras hard vindt, had het bij een ander nog wel wat steviger gemogen. Ontbijt op de kamer vindt het ene stel heerlijk, de rest ontbijt liever in een gemeenschappelijke ruimte. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Gemeenschappelijke wensen
Er zijn uiteraard een aantal eisen die de meeste gasten wel stellen aan een gastenkamer.
– De kamer moet schoon zijn
Zorg er daarom voor dat wanneer je tevreden bent met de schoonmaak, je nog één keer een doekje over alles heen haalt en onder het bed stofzuigt. Schoon is eigenlijk niet schoon genoeg.
– De kamer moet fris ruiken
Niemand vindt het prettig om op een muffe kamer te verblijven. Gebruik eventueel een verfrisser om de kamer lekker te laten ruiken of was de lakens met wasverzachter. Ook is het belangrijk om de ramen open te zetten en ervoor te zorgen dat de badkamer niet vochtig is, ook dat geeft vaak vieze geurtjes.
– De kamer mag niet te klein zijn
Niet iedereen heeft evenveel ruimte nodig, maar wanneer er alleen een bed in een kamer past en je hier niet eens omheen kunt lopen, zal niemand daar echt blij van worden. Het liefst is er ruimte voor een zitje, zodat de gasten het bed niet als stoel hoeven te gebruiken.

Verrassingen
Naast de gemeenschappelijke eisen, kan je je jouw gastenkamer nog meer naar voren laten komen door zaken aan te bieden die men niet direct verwacht. Het zijn de leuke verrassingen die jouw gasten onthouden. Niet alle eigenaren denken hieraan, dus hiermee kan je je onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan:
– Koffie- en thee faciliteiten op de kamer
– Een flesje wijn
– Een biologisch sapje uit de buurt
– Een bosje verse bloemen
– Zeep en shampoo in de badkamer
– Een welkomstboekje, zowel in het Nederlands als Engels, voor jouw buitenlandse gasten

Unique Selling Points
Tot slot zijn er nog de items die jouw accommodatie écht bijzonder maken. Wat zorgt ervoor dat mensen alleen al daarvoor jouw gastenkamer boeken? Wat is het eerste wat mensen noemen als hen gevraagd wordt naar de ervaring in jouw verblijf? Dat kan zijn:
– Een jacuzzi
– Een kleine thuisbioscoop
– Een luxe zonnedouche
– Een (infrarood) sauna
– Een romantisch hemelbed met rozenblaadjes
– Verschillende televisiemogelijkheden zoals Netflix of sportzenders
– Live-cooking ontbijt met verse eigengemaakte producten

Hoe zit het bij jou?
Voldoet jouw gastenkamer al aan de gemeenschappelijke wensen die bij de meeste mensen op het lijstje staan? Hopelijk wel.

Maar wat zijn de extra dingen die jij nog gaat doen om jouw accommodatie nóg aantrekkelijker te maken? Hoe zorg je ervoor dat jouw kamer(s) de Unique Selling Points bevat waar gasten op dit moment op zitten wachten?

Plan eens een afspraak in met de Hoteljournalist om samen te brainstormen over jouw ideale gastenkamer. Zij komt bij je langs en geeft tips hoe jij jouw verblijf er nog meer laat uitspringen.