Gastvrouw Els de Boer: “Ruim 15 jaar wonen wij in het huis van de allereerste havenmeester op een jachthaven. Destijds was de woning een semibungalow. Het beschikte amper over een bovenverdieping. In de eerste instantie twijfelden wij over dit huis. Ons gezin bestond uit acht personen. Manlief en ik samen met zes dochters. Mijn zwager, op dat moment havenmeester, kende een aannemer uit het dorp die een dakkapel van 14 meter durfde te plaatsen. In de juiste termen, mijn man en ik gingen overstag en zagen potentie in het huis dat gelegen is op een unieke plek aan het Eemmeer. In tegenstelling tot de meeste B&B-eigenaren, had ik geen droom een bed and breakfast te openen.”

Kraamverzorgster
“Vele jaren werkte ik als kraamverzorgster. Ik zorgde voor moeder, haar baby en overige gezinsleden. Bereidde maaltijden, hield het huis schoon, kortom ik legde de gezinnetjes in de watten. Het was mijn passie. Toen ik beviel van onze zesde dochter stopte ik een paar jaar met kraamzorgwerk. Manlief zag er tegenop de weekenden alleen te zijn met zes dochters inclusief een baby. Enkele jaren verrichtte ik diverse kantoorbanen. Echter nergens vond ik mijn draai. Ik miste het verzorgen en in de watten leggen van mensen. Het laatste jaar van mijn kantoor carrière werkte ik via uitzendbureaus. Uiteindelijk kregen zij geen geschikte baantjes voor mij binnen en werd ik werkeloos.”

Het roer om
“Continue bedacht ik plannetjes om mijn passie op te pakken. Ik weigerde bij de pakken neer te zitten. Ik solliciteerde opnieuw als kraamverzorgster. Helaas ervaarde ik het kraamzorgwerk anders dan in mijn herinnering. Op een gegeven moment vertelde mijn zwager het verhaal over een sloepje dat in de storm strandde. De hele avond zocht hij naar een overnachtingsplek voor deze mensen. Hierdoor viel het kwartje. Nu wist ik het, dit was de oplossing. Ik wilde een bed and breakfast starten. De meiden verlieten één voor één het ouderlijke huis. Het verzorgen van de dochters viel weg. Mijn functie als kraamverzorgster werd inmiddels belemmerd door een knie. Hierna ging het in een sneltreinvaart.”

Studio
“Inmiddels bestaat de studio 6 jaar. De studio heeft een magnifiek uitzicht over de boten in de haven en het Eemmeer, doordat het gevestigd is op een eerste verdieping. B&B Vúr de Diek ligt buiten de grenzen van het vissersdorpje Bunschoten Spakenburg. Aan het begin van de polder. Doch het is enkel 15 minuten lopen om het centrum met de oude botterwerf en vissersboten te bereiken. De studio is niet groot desalniettemin van alle gemakken voorzien. Met eigen keukentje en sanitair. Tevens heeft de studio een eigen toegang.”

Blokhut
“Doordat ik mensen, die op de bonnefooi kwamen, een paar keer weg moest sturen, kreeg ik een knagend gevoel. Ook bedacht ik dat de gasten die slecht ter been zijn, niet te gast kunnen zijn in de studio. Op onze plaats stond een schuur waarin spullen opgeslagen werden. Ik legde manlief het plan voor om van de schuur een blokhut/trekkershut te maken. Deze is in maart gerealiseerd. Ondanks dat de blokhut klein is, is het van alle gemakken voorzien. Het beschikt over eigen toegang, keukentje en sanitair. De eerste gasten die overnachtten vonden het niet klein aanvoelen. De ruimte is op een slimme manier benut. Zelfs een hoogslaper en slaapbank kregen een plekje. Er is volledige rust tijdens de koude maanden en gezellige drukte in de warme. Aan de voorkant kijkt men uit over de boten in de jachthaven. De achterkant over weilanden in de polder.”

www.vurdediek.nl
info@vurdediek.nl