Accommodaties aan het woord

Een boerenhoeve in een kastelendorp: B&B Olthuys
‘Het is wonen en werken in een heerlijke en mooie streek’

Gijs van den Biggelaar: “Het verhaal van mijn B&B Olthuys begon rond 2003. Wij hadden een jong gezin, woonden in de Randstad vlak bij een snelweg en waar, toen ook al, elke dag meer dan 120.000 auto’s langsreden. Dat vonden wij qua gezondheid niet fijn. Ik was zelf inmiddels de veertig gepasseerd en wilde al langere tijd een B&B beginnen.

Hospitality
Affectie met hospitality is in mijn familie niet vreemd. We hebben eerder ook al eens gekeken naar een te koop staande oude school in Vorden. Waarom Vorden? Enkele jaren eerder genoten mijn (toenmalige) vrouw en ik van een paar dagen weg in eigen land, waarbij wij voor de Achterhoek hadden gekozen. Mooie natuur, rustig en lekker eten. Kortom: erg aangenaam. Op zoek naar een mogelijk plek om mijn droom te gaan verwezenlijken popte dan ook dit weekendje weg weer op. En de mogelijke plek om ons te gaan vestigen was geboren. Dat schoolpand werd het toen overigens niet. Ik kreeg een andere baan en we bleven in het westen wonen. Vier jaar later en een burn-out rijker moest het roer definitief om en gingen wij ons toch weer op de Achterhoek oriënteren.

Boerenhoeve
En op een gegeven moment was daar opeens boerenhoeve Olthuys in Vorden. Een oud, vrijwel afbraakwaardig pand met foutieve aanpassingen uit de jaren ’60 en ’70. Maar ook authentiek!
Want in de koeienstal, de ‘deel’, hadden tot begin jaren 90 van de vorige eeuw 22 koeien gestaan. Met een origineel bakhuisje én een mooie, zeer oude schuur. Naast nog enkele andere oude opstallen. Maar het was vooral een prachtig, beetje glooiend, origineel erf. Dat wil zeggen dat er geen grote ligstallen waren neergezet zoals je regelmatig tegenkomt. Er stond zelfs een prachtige, meer dan honderd jaar oude, walnotenboom. Deze boerderij bood ons tevens de ruimte om er te gaan wonen EN er een zeer ruim gastenverblijf te gaan realiseren. Vanwege de relatief hoge prijs hebben we er nog een half jaar omheen lopen draaien, maar toen de prijs daalde hebben we meteen toegehapt. Op naar Vorden!

Renovatie
We verkochten onze woning in het Westen en trokken met onze twee kinderen in de oude boerderij in Vorden. Juist in onverbouwde staat om het pand, de plek en de omgeving beter te leren kennen. Zo hebben we een jaar gewoond en plannen gemaakt, vergunningen aangevraagd, een architect en aannemer gezocht en bodemonderzoeken laten verrichten. Daarna kon de bouw beginnen en woonden wij zelf in een woonkeet op het erf. De coördinatie van de bouw heb ik toen fulltime op mij genomen. Een megaklus, met elke keer weer afwegingen maken over materiaalgebruik, verwerkingsmethodes en kosten. Erg leuk, maar zoiets doe je denk ik maar eens in je leven. 😉 Nadat de renovatie klaar was, deze duurde ongeveer een jaar, werd er ruim tijd besteed aan schilderen, inrichten en nog veel meer.

Hooizolder
Nu woon ik zelf in het voorhuis en mijn gasten in de voormalige stal (met de omgetoverde hooizolders als twee luxe gastenkamers). B&B Olthuys bevindt zich in het hogere segment. Beide kamers hebben onder meer een losstaand bad, regendouche en elektrisch verstelbare bedden. Ik heb plaats voor vier gasten per kamer, waarbij er twee slapen in een bedstede stapelbed.
De begane grond bestaat uit een ruime gemeenschappelijke ruimte met een luxe open keuken en een comfortabele zithoek. Hier verzorg ik het ontbijt, kook ik regelmatig voor mijn gasten (ik beschik ook over een volledige drankvergunning) en kunnen ze zelf ook kokkerellen. Mits ze beide kamers boeken. Ik verhuur deze ruimte ook wel apart voor workshops, vergaderingen of lunches (Max. zo’n 25 personen). Bezetting is er het hele jaar door en niet alleen de zomermaanden zoals men wel eens denkt. Tevens heb ik op mijn achtererf een camping met 1 (!) plek. Ik heb plaats voor meer, maar hier ben je altijd alleen als kampeerders en heb je dus 100% privacy. De kampeerders beschikken over een eigen badkamer met vloerverwarming, open kap schuur om droog af te wassen, koelkast, BBQ/ vuurplek met stookhout, wifi, rust en natuur heel veel natuur. Ook mijn kampeerplek is het hele jaar geopend.

Kastelendorp
De gasten van mijn B&B zijn vaak hardwerkende stellen of gezinnen met kinderen en in mindere mate, wat je wellicht zou denken, oudere gasten. De kampeerders zijn meer divers en nemen bijv. een Volkswagen T1 busje mee of een prachtige tipi. Maar evengoed stoere winterkampeerders met thermoskleding en mummie slaapzakken.
Kortom: het is wonen en werken in een heerlijke streek. In het mooie buitengebied van hét kastelendorp van Nederland: Vorden.”

Meer informatie/reserveringen: www.olthuys.nl